Script.aculo.us

2009.09.09. 13:00 Én építem az internetet

Ez egy Javascript könyvtár, amely egy nemrégiben bemutatott könyvtárra épül, a prototypera.

Script.aculo.us - megmozgatja weboldalad!

Alapvetően ez a kiegészítő segít a HTML elemek mozgatásában, átalakításában, megváltoztatásában. Természetesen itt még nem fogy ki tudásának tárháza: Drag & Drop, DOM segédprogram, Ajax szabályozás és Unit test - kódfutás mérő.

Nagyszerű online dokumentációnak hála, pillanatok alatt elkészíthető az Effect objektum használatával szinte bármilyen animáció. Felhívnám a figyelmet a beépített Ajax.Autocompleterre (automatikus mezőkitöltés töredékszóból), a sorrendezhető elemekre (Sortable elements) és nem utolsó sorban a Builder osztályra.

Utóbbit kicsit kiemelném, egyszerűsége miatt. HTML elem létrehozása, talán nem volt még ilyen egyszerű:

var gyermek_elem = Builder.node('a', { src: '#' }, 'Link');
var uj_elem = Builder.node('div', { id: 'elem_azonosito_id', className: 'valamilyen_class' }, gyermek_elem);
$('celpont').appendChild(uj_elem);

Ezzel már létre is holtunk egy DIV elemet, amelyben van egy A tag. Utolsó sorban pedig elhelyezzünk a 'celpont' azonosítójú elembe.

Azért ha már a Builderre írtam egy kis bemutató kódot, írnék az Effect osztályhoz is. Ahogy az  a dokumentumban is megtalálható, itt is létrehozok egy egyszerű mozgatható div-et.

new Effect.Move('object', { x: 20, y: -30, mode: 'relative' });

A fenti kódhoz hasonlóan működik az összes effekt.

A legutolsó verziót már rég adták ki, de mint hamarosan ki fog derülni, a háttérben nem álltak meg a fejlesztések. Addig a scriptaculous 1.8.2-t innen lehet letölteni, a dokumentumtárat meg itt találjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: javascript prototype scriptaculous

A bejegyzés trackback címe:

https://webdealer.blog.hu/api/trackback/id/tr501370662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása