A rivális: jQuery

2009.09.11. 17:50 Én építem az internetet

Nem lenne fair, ha nem mutatnám be a prototype egyik legnagyobb ellenfelét, a jQuery framework-t. A legújabb verziója mindösszesen 19 Kb tömörítve és gzippelve. Ebben is sok használható és jó osztály bekerült, mint például ajax, effects és events.

jQuery

Utóbbiból érdemes kiemelni pár apróságot amely - szerintem - jobban sikerült mint a Prototypeban.

$(document).ready(function () {
    $("p").text("DOM betöltődött, módosításra kész.");
});

Mint az előbbi kódpéldából láthatjátok, oldalbetöltődés után a body > p elemének tartalmát ilyen egyszeráen lehet lecseréli.

$("p").live("click", function(){
     $(this).after("<p>Beszúrja ezt az elemet ill. szöveget a <P> után.</p>");
});

Az e feletti kódban a body > p elemre tettünk egy eseményt, amire ha rákattintunk lefut kódunk. Nem túl bonyolúlt, csak az aktuális elem után $(this) beszúr egy tetszőleges html szöveget.

Természetesen a live function első paraméterét lecserélhetjünk rengeteg másra is: mousedown, scroll, submit, resize, unload, stb.

Mérete miatt, mostanában azt beszélik ez lett a leggyorsabb Javascript könyvtár kategóriáján belül. Ennek utána fogok járni nem sokára.

Mindenesetre, aki most kezdi az ismerkedést egy nagyon jó alternatívát ismerhet meg jQueryben. Gyors és egyszerű, ahogy azt már megszokhattuk. Rengeteg könyvet írtak róla, így még könyebben sajátíthatjuk el ezek segítségével a használatát. Fontos megemlíteni, hogy talán ehhez találni a legtöbb ingyenes extension (kiegészítést), minden kategóriában. Effektektől kezdve, CSS manipulálásig.

Aktuális verziója 1.3.2 amit innen tudtok letölteni, online dokumentációt itt találtok hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: javascript framework jquery

A bejegyzés trackback címe:

https://webdealer.blog.hu/api/trackback/id/tr81375600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása